JaBelov receptár

Jablko Belmac fit štrúdľa

štrúdľa z jablko belmac po upečení

Jablková fit štrúdľa z jablko Belmac

Jablko Belmac ako štrúdľa. Milujete jablkovú štrúdľu ale zakaždým máte po zjedení tejto dobroty výčitky? Od dnes už nemusíte. Tento recept vám pomôže vyčarovať fit štrúdľu z jablka belmac, ktorá celkovo obsahuje 1976 kcal, z toho jedna porcia má 99 kcal ( 3g bielkoviny, 13 g sacharidy a 4 g tuky). Poďme na to!

Cesto:

  • 250g hladkej špaldovej múky
  • 150 ml polotučného mlieka
  • 50g masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny

Plnka jablko belmac:

  • 3 stredne veľké jablká
  • 70g mletých orechov
  • 2 PL medu
  • 1 ČL škorice

POSTUP:

Zo všetkých surovín na cesto si vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme. Jabĺčka ošúpeme a nastrúhame na strúhadle, zmiešame so škoricou, medom a orieškami a rozotrieme na rozvaľkané cesto. Opatrne zrolujeme a dáme piecť na 25 minút do trúby vyhriatej na 180°Zo všetkých surovín na cesto si vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme. Jabĺčka ošúpeme a nastrúhame na strúhadle, zmiešame so škoricou, medom a orieškami a rozotrieme na rozvaľkané cesto. Opatrne zrolujeme a dáme piecť na 25 minút do trúby vyhriatej na 180°C

Ak by vás zaujímali ďalšie recepty, pozrite si instagram alebo receptár. A ak štrúdľa pre vás nie je to „pravé orechové“ skúste si pripraviť zdravé muffinky z jablko Belmac alebo jablko Belmac koláčik.

Vedeli ste,že?

Štrúdľa, podobe ako ju poznáme dnes, pochádza z Rakúska a je súčasťou tejto kuchyne.  Je to vrstvené pečivo so sladkou náplňou ( mak, orech, jablko, tvaroh). Populárnym sa stal tento dezert v 18. storočí v celej habsburskej ríši. Najstarší recept na výrobu štrúdle pochádza z roku 1696. Vznik tohto pečiva bol inšpirovaný tureckou kuchyňou – využívajú takmer identické cesto na prípravu typickej tureckej Baklavy. Takto sa pripravuje baklava.

Výraz „strudel“ doslovne znamená „vírivý“. Tradičné cesto na štrúdľu sa vyznačuje svojou ťahavou konzistenciou, je veľmi pružné, preto sa často pripravuje „ťahaná“ štrúdľa. Cesto obsahuje vysoký podiel lepku, vody, oleja  a soli. Cukor by mala obsahovať až plnka. Odborníci na štrúdľu tvrdia, že cesto by malo byť tak tenučké, aby ste si mohli skrz prečítať noviny.

Volám sa Katarína, som študentkou vysokej školy a zo všetkého najviac ma baví pečenie. Nie som žiadny profík. Robím len to, čo ma baví.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *