JaBelov receptár

Jablko Belmac koláčik

Jablko Belmac ako pochúťka

Receptov na jablkový koláč nájdete všade v nespočetne obrovskom množstve. Často je ťažké, vybrať si recept, ktorý zvládne aj začiatočník, je finančne aj časovo nenáročný a výsledkom je vláčny, chuťovo výborný koláčik, ktorý chutí malým i veľkým. Dnes vám prinášam recept na koláčik z jablko Belmac, ktorý má každú z týchto vlastností. Poďme na to!

jablko belmac koláčik po dopečení

POTREBUJEME:

cesto:

  • 100g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • 2-3 PL vody

jablko Belmac náplň:

  • 4 ks jablko belmac
  • 500g nastrúhaného jablko belmac
  • 1 ČL škorice
  • 1 vanilinový cukor
  • 2-3 PL trstinového cukru
  • 50 g masla

POSTUP

cesto:

Múku, maslo a žĺtok spolu zmiešame, až kým sa nám základ na cesto nedrobí, vytvorí sa takzvaná „mrvenička“. Potom pridáme do našej „mrveničky“ 2-3 PL vody ( podľa potreby) pokiaľ nám nevznikne  cesto podobné konzistencii plastelíny. Takto pripravené cesto uložíme na 30 minút do chladničky.

náplň z jablko belmac:

Kým nám cesto odpočíva v chladničke, nastrúhame si jablká kým nemáme na váhe 500g,masu zmiešame so škoricou a vanilinovým cukrom. Celé jablko Belmac nakrájame na tenké plátky, ktoré budeme ukladať na vrchnú časť pripraveného koláča. 

koláč z jablko belmac:

Cesto vytiahneme z chladničky, rozvaľkáme na doske a prenesieme na formu, ktorú sme si vymastili najskôr maslom. Následne formu naplníme jablkovou zmesou ( postrúhanou) a následne jabĺčka nakrájané na plátky ukladáme po obvode formy, až kým ju nepokryjeme celú. Následne na koláč poukladáme tenké plátky masla a poprášíme ho 2-3 PL trstinového cukru.

jablko belmac príprava a využitie ozdobného okraja
Tip pre krajší vzhľad: Použite vidličku na skrášlenie okrajov koláčika.

Takto pripravený koláč vložíme do  trúby, ktorú máme predhriatu na 180 stupňov. Pečieme ho 45 minút ( režim – horný aj dolný ohrev) a potom ešte 5 minút pri režime gril. 

Ešte teplý podávame. Dobrú chuť :).

P.S: skúste použiť formu s vytláčacím dnom. Servírovanie vie veľmi uľahčiť, pretože po dopečení sa vám bude koláč jednoducho krájať a nemusíte sa báť škaredo odrezaných prvých kúskov.  K tomuto koláčiku sa skvelo hodí aj kopček karamelovej zmrzliny, šľahačka alebo cukrový posyp.

Pre viac receptov aj z iného ako jablkového súdku si môžete pozrieť portál daybyme kde pôsobím pod prezývkou katarinagavlak alebo na mojom instagrame, tiež pod prezývkou katarinagavlak.

Vedeli ste, že?

Sladká história sa týka aj Apple pie. Jablko sa do Ameriky dostalo v roku 1600 z Európy. Tento druh koláča, známy ako Apple pie, sa stal ikonickým práve pre Ameriku. Recept sa tam dostal vďaka anglickým, holandským a švédskym kolonistom.

Volám sa Katarína, som študentkou vysokej školy a zo všetkého najviac ma baví pečenie. Nie som žiadny profík. Robím len to, čo ma baví.

2 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *